FAQ

Veel gestelde vragen

Wat is een potentie?

Er zijn twee verschillende methodes van potentiëren:

  • De methode volgens Samuel Hahnemann: een verdunning van een stof met water waarbij tussen elke stap de oplossing op een stevige ondergrond wordt geslagen. Door deze “stevige” klap nemen de alcoholmoleculen de vorm aan van de oorspronkelijke stof. Daarom blijft het middel werkzaam ook al is de oorspronkelijke stof niet meer aanwezig. De potenties C, D en LM zijn Hahnemann potenties.
  • De methode volgens Semen Korsakov: een flesje wordt aan de binnenkant bevochtigd met de grondstof. Nadat het is gevuld met het alcoholische oplosmiddel wordt het krachtig geschud (1 K). Vanaf de vierde verdunning wordt alleen verdund met zuiver water. Op deze wijze kan worden doorverdund tot bijv. 100.000 K.
    K potenties zijn Korsakov potenties.
Welke potentie kan ik het beste gebruiken?

De beste potentie om te gebruiken voor zelfhulp is over het algemeen C30 of 30K. Deze middelen werken goed bij acute klachten.

Hogere potenties worden gebruikt door homeopathische artsen en homeopaten en worden gebruikt bij de meer chronische klachten. Deze middelen werken dieper en een homeopaat of homeopathisch arts bekijkt daarbij de hele mens. Daarbij is een uitgebreid gesprek noodzakelijk.

Is het veilig om zelf homeopathie te gebruiken?

Ja, als je rekening houdt met de volgende punten:

  • gebruik geen hogere potenties dan C30
  • als er geen reactie is op de homeopathische middelen en de klachten blijven hetzelfde: raadpleeg een (homeopathisch) arts.
  • gebruik je gezonde verstand, raadpleeg een arts als de situatie te ernstig wordt!
Waar kan ik een homeopathisch arts vinden?

Bij de Artsenvereniging voor Integrale artsen

Waar kan ik een homeopaat vinden?

Bij de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten NVKH.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *